Watersportvereniging

Veluwemeer

Een aantal initiatiefnemers wilden de zeilsport bij Nunspeet gaan organiseren en richtten op 16 februari 1959 de Watersportvereniging Veluwemeer op.  De vereniging schommelt rond de 100 leden en legt de nadruk ligt op het verzorgen van zeiltrainingen, waardoor vooral jeugd in aanraking komt met de watersport.

Sinds 2004 heeft de vereniging een fraaie locatie op het zogenaamde surfstrand bij Nunspeet aan het Veluwemeer. Het is een unieke plek aan het (veilige) ondiepe deel van het meer. De hedendaagse vereniging heeft een aantal vaste programma elementen en terugkerende activiteiten.

Voor de jeugd zijn er wekelijkse lessen in het optimistzeilen en zwaardbootzeilen. Voor de jongste jeugd is er de Otterclub, een gevarieerd programma met een scala aan watersport activiteiten. De instructeurs zijn allen intern opgeleid en blijven hun zeilskills ontwikkelen. De ervaren zeilers hebben naast de instructeurs een belangrijke ondersteunende rol binnen de Otterclub.

Dikke pret is het de eerste 2 weken van de zomervakantie tijdens de “zomerkampen” kinderen van 7-10 jaar volgen dan een dagprogramma waar het zeilen in een optimist centraal staat.

Ons herkenbare blauwe clubhuis is in de weekenden het vertrekpunt voor de leden om te lessen of om zelfstandig het meer op te gaan. Na afloop een drankje, spontaan samen eten en een goed gesprek bij zonsondergang typeert de gemoedelijke omgang binnen de vereniging.

Sinds een aantal jaren is er een heuse “gladde 4+” de Anton Bom op de vereniging, WVVeluwemeer faciliteert deze zelfstandige activiteit van een aantal enthousiaste roeiers.

 

 
 
 

De instructieruimte en de kleedruimte worden gebruikt voor trainingen. Inmiddels beschikt de vereniging over een ‘vloot’ van acht ‘Optimisten’ Beginnende zeilers en zeilsters kunnen trainingen volgen zonder direct een bootje te hoeven aanschaffen. Voor de zeilers die de optimist ontgroeid zijn wordt training verzorgd in snelle eenmansboten, zoals Laser en Splash.

De boten van de leden kunnen op het terrein gestald worden. Op dit moment is er plaats voor zo’n 30 boten, en dat zorgt dat er altijd wel “leven” is bij de vereniging.

Het seizoen wordt afgesloten met het diploma zeilen. De vereniging verzorgt voor het optimistzeilen trainingen die voldoen aan de eisen van CWO / Watersportverbond. Doordat er verschillende niveaus gehanteerd worden, is er een opleidingstraject van een aantal jaren mogelijk. Ofwel, kinderen vanaf een jaar of zes/zeven kunnen al beginnen en zich ontwikkelen tot ervaren zeilers.